Cloud opslag en cloud backup oplossingen voor bedrijven!

Wat is het principe van de cloud? Je kunt je bestanden overal en nergens opslaan. Bovendien kun je die bestanden overal gebruiken. Er zijn tegenwoordig overal ter wereld servers en datacentra. Dit zijn immense computers/ Jij bent als computergebruiker via het internet verbonden met deze servers en datacentra. Dat kan beschouwd worden als de basis voor de opslag van bestanden in de cloud. In de jaren negentig, toen de eerste netwerken ontstonden, tekenden techneuten wolkjes om deze netwerken weer te geven. Vandaar dat we nu het woord ‘cloud’ gebruiken voor de plaats waar je bestanden worden opgeslagen.

Cloudopslag is veilig

Maak je geen zorgen. Opslag van gegevens in de cloud is veilig. Waarom? Omdat het natuurlijk ook in het belang is van de verschillende Cloud bedrijven dat je gegevens zo goed mogelijk worden beschermd. Hoe wordt deze bescherming gerealiseerd? Je in de cloud opgeslagen bestanden zijn allemaal versleuteld (encrypted). Bovendien zijn de datacentra uiteraard uitstekend beveiligd. Hackers hebben er niets te zoeken.

Clouddiensten in Nederland

Je kunt in Nederland je bestanden opslaan bij diverse clouddiensten. Enkele populaire clouddiensten zijn iCloud, Google Drive, Microsoft OneDrive en Dropbox. Bij de verschillende clouddiensten kun je opslagruimte huren. Voor circa 10 euro per maand heb je een abonnement voor een opslagruimte van 500 GB tot 1 TB. De prijzen zijn overigens aan het dalen. Er zijn al aanbieders waar je voor bijvoorbeeld 12 euro een onbeperkte opslagruimte kunt huren.

Hoe je de cloud veilig kunt gebruiken

Maak je gebruik van opslag in de cloud? Dan moeten je in de cloud opgeslagen gegevens natuurlijk wel veilig zijn. Enkele tips om veilig gebruik te maken van de cloud:

  • De basisbeveiliging is het inloggen in de cloud met een gebruikersnaam en een sterk wachtwoord.
  • Natuurlijk wil je het mensen met kwade bedoelingen extra moeilijk maken om toegang te krijgen tot je bij de clouddienst opgeslagen bestanden. Daarom maak je als het kan gebruik van tweestapsverificatie.
  • Je gebruikt geen openbaar wifi-netwerk om gebruik te maken van de cloud. Natuurlijk gebruik je uitsluitend een veilig netwerk.
  • Uiteraard bewaar je in de cloud geen bestanden met gegevens over je identiteit of met wachtwoorden. Ook bewaar je er geen kopieën van identiteitsdocumenten.

Het kiezen van een sterk wachtwoord

Natuurlijk wil je voorkomen dat een hacker bij je bestanden kan komen. Daarom kies je een sterk wachtwoord. Dat is een wachtwoord dat moeilijk te raden is door een hacker en moeilijk te kraken is door een computer. Een sterk wachtwoord is minimaal 12 karakters lang en bevat geen voor de hand liggende woorden en combineert dit met speciale tekens, getallen en wisselt af met hoofdletters en kleine letters. Je kunt bijvoorbeeld een gezegde of een zin uit een liedje gebruiken en dit aanvullen met getallen en tekens.

Extra beveiliging door tweestapsverificatie

Hoe kun je je zorgen voor een tweede beveiligingslaag van je clouddienst? Door een tweestapsverificatie  in te stellen. Dan wordt er bijvoorbeeld een toegangscode naar een door jou vertrouwd apparaat gestuurd. Die toegangscode heb je nodig om in te kunnen loggen. Hackers kunnen dan geen toegang meer krijgen tot je bestanden in de cloud.