Wat je moet weten over UTP kabels?

UTP kabels worden ook wel internetkabel, netwerkkabel of patchkabels genoemd. Met een UTP kabel kun je apparatuur voorzien van eenutp-kabel-geel netwerkverbinding voorzien. De letters U, T en P staan voor Unshielded Twisted Pair. Een UTP kabel is dus een niet afgeschermde netwerkkabel. De kabel heeft 4  gedraaide aderparen. Wil je een UTP kabel aanschaffen? Dan moet je in ieder geval op twee dingen letten.


Kies de juiste afscherming

De UTP kabels zijn niet afgeschermd. FTP, SSTP en FSTP netwerkkabel is wel afgeschermd. Omdat een afgeschermde kabel van binnen is voorzien van een folie of vlechtwerk, is de kans dat je last krijgt van signaalstoring veel kleiner. Waarom? Omdat de folie of het vlechtwerk de elektromagnetische straling buiten de kabel houdt. Deze elektromagnetische straling kan daardoor geen invloed uitoefenen op het netwerk.

Wanneer kun je een UTP kabel gebruiken? Als de kabel in een pvc-buis ligt, of als je zeker weet dat de kabel niet in aanraking kan komen met COAX- en/of stroomkabels. Komt de kabel wel in aanraking met COAX- en/of stroomkabels, of twijfel je of dat zo is. Je moet dan een afgeschermde kabel aanschaffen, want alleen dan ben je verzekerd van een stabiel signaal.

Kies de juiste categorie

Wellicht weet je dat de bekabeling verkrijgbaar is in diverse categorieën. Een UTP kabel heeft een bepaalde doorvoersnelheid en een bepaalde overdrachtssnelheid. De hoogste snelheden worden behaald met kabels van de hoogste categorie.

De Cat5e kabel

De oude standaard netwerkkabel Cat5e kan data overbrengen met een snelheid van 1000 mb/s. De doorvoersnelheid is dan 100 megahertz. De Cat5e kabel wordt nog wel veel gebruikt, maar kan niet altijd voldoen aan de verwachtingen en eisen van de gebruikers van een netwerk.

De Cat6 en de Cat6a kabel

Ook de huidige standaardkabel Cat6e brengt de data over met een snelheid van 1.000 mb/s. Deze kabel is wel veel stabieler. De doorvoersnelheid is wel hoger, namelijk 250 megahertz. Dankzij deze hogere snelheid kunnen er veel meer data tegelijk door de kabel worden verzonden.

De nieuwere netwerkkabel Cat6a kan data overbrengen met een snelheid van 10.000 mb/s. Bovendien is ook de doorvoersnelheid beduidend hoger, namelijk 500 megahertz. Daardoor kan deze netwerkkabel gebruikt worden in combinatie met glasvezel.

De Cat7 kabel

De Cat7 internetkabel is een nieuwkomer op de markt. Deze kabel brengt  data, net als een Cat6a kabel, over met een snelheid van 10.000 mb/s. De doorvoersnelheid van een Cat7 kabel is echter hoger, namelijk 600 m/s. Deze kabel is dus ook geschikt om te gebruiken in combinatie met glasvezel.

Professioneel advies nodig over de juiste UTP kabel?

Wellicht heb je professioneel advies nodig over de keuze van de juiste UTP kabel. Neem daarom contact op met de netwerkspecialisten van Patchkastwinkel.nl.